lørdag 21. mars 2009

Pater Frode har ordet: Skriftemål til påske!

Fastetiden er en botstid. Det høres kanskje dystert ut, men meningen er slett ikke dyster.
Ved å be, faste samt vise gavmildhet mot de fattige omvender vi oss og gjør bot for våre synder. Ved å gjøre dette renser vi vårt sinn slik at vi glade og frie og med lettet samvittighet kan feire påsken, vår største høytid.

Siden fastetiden er en botstid er det en også en tid for Botens Sakrament. Kirken oppfordrer oss til å gå til skrifte i faste og påsketiden. Om du ikke har vært til skrifte og kommunion det siste året. Eller kanskje ikke engang har vært i søndagsmessen. Nå er det tiden til å ordne opp! Påskeplikten er Kirkens tradisjonelle navn på skriftemålet og kommunionen i påsken. Det er den gyldne anledningen hvert år til å si til seg selv: "JO, JEG ER TROSS ALT KATOLIKK", nå går jeg - til skrifte og kommunion.

Den som har begått en alvorlig synd (dødsynd) må skrifte for å kunne gå til kommunion. I noen tilfeller er skriftemålet altså nødvendig, men uansett anbefales det for alle. Vi forsones med Gud og med Kirken og vi føres tilbake til nådens stand, det fulle felleskap (communio) med Gud i Kirken. Noen lar kanskje være å skrifte fordi de er usikre på hva og hvordan man skrifter. Her følger en enkel veiledning, hentet fra Kirkens bønnebøker. Husk også at man kan be presten om hjelp hvis man er usikker.

1. Forberedelse. Be om Guds hjelp til å innse dine feil og til å angre dem.

2. Ransak din samvittighet. Det kan du gjøre ved hjelp av et såkalt skriftespeil som finnes i bønnebøkene.

3. Du går til skrifte, enten i kirken på et av de tidspunktene som er kunngjort. Da er det anledning til anonymt skriftemål, uten forhåndsavtale, eller du avtaler en skriftesamtale med presten på en tid og et sted dere blir enige om.

4. Skriftemålet begynner med korstegnet. Så kan man si for eksempel. Velsign meg fader for jeg har syndet. Mitt siste skriftemål var…. Siden da er jeg meg bevisst følgende synder. Så nevner man syndene man husker, enkelt og klart uten mange ekstra ord, men antall hvis man kan huske det. Skriftespeilets formuleringer kan gjerne brukes. Til sist utrykker man sin anger og ønske om ikke å synde igjen. Man kan gjerne bruke angerbønnen:

Angerbønn
Min Gud, av hele mitt hjerte angrer jeg mine synder. Ved å
velge å gjøre det onde, og ved å unnlate å gjøre det gode, har
jeg syndet mot deg som jeg skulle elske over alle ting. Med
din hjelp lover jeg fast å gjøre bot og unngå all synd og alt som
måtte lede meg til synd. Vår Frelser Jesus Kristus led og døde
for oss. I hans navn, min Gud, miskunn deg over meg. Amen.


5. Etter skriftemålet gjør man den boten man har fått så snart man kan, gjerne før man forlater kirken.

Hvor ofte bør man skrifte? Det er naturligvis individuelt.
Så ofte du trenger det er vel det beste svaret. For mange er en sunn skriftepraksis alt fra skriftemål hver måned til en 2-3 i året. En gang i året er minimum. Helst bør det være oftere. Har du spørsmål om skriftemålet,
ta kontakt med prestene. Vi vil gjerne hjelpe!

Når? Hvor? Hvordan? 
Vil du lese mer om skriftemål, anbefales den lille boken "Vend om".

fredag 20. mars 2009

NUK trenger (voksne) kokker!

Norges Unge Katolikker (NUK) trenger kokker på sine arrangementer. Nå går NUKs leder ut og utfordrer den voksne generasjon.

NUK går nå ut med en etterlysning: Hvor er de voksne kokkene? spør Jardar Maatje, leder i NUK.

Hvorfor gjør dere dette?
NUK har svært mange arrangementer i løpet av et år, både ukeslange leirer og helgearrangementer. For at disse skal fungere, trengs det frivillige ledere. I de siste årene har det vært stadig vanskeligere å få tak i kokker.


Hvorfor voksne? Kan ikke ungdom være det? 
Naturligvis! Men de fleste lederne våre er unge, vi trenger å få tak i litt eldre ledere også. Mange unge i dag er mer usikre når det gjelder å lage mat fra bunnen av og til større grupper. (Budsjettene våre tåler ikke halvfabrikata.) Derfor ønsker vi med dette å invitere også voksne til å bidra på et område der de vanligvis er ganske drevne.

Hva får man for å være kokk på leir? 
Man jobber gratis, men man får mye igjen for det. Ikke minst fellesskapet i lederteamet - men også gleden over å gjøre tjeneste i Kirkens barne- og ungdomsarbeid gjennom en praktisk og helt uunnværlig oppgave. Så har du en chef-spire eller en erfaren gourmet i magen? Liker du å kose deg med kotelettene mens grønnsakene godgjør seg i gryta? I så fall vil vi i Norges Unge Katolikker oppfordre deg til å melde deg til tjeneste som kokk på et av våre arrangementer!

Synes du dette høres interessant ut, 
kontakt NUK på nuk@nuk.no eller 23 21 95 40.

Ny filippinsk prest i Oslo

Salesianerpateren Redentor M. Molina S.D.B. skal tjenestegjøre i den filippinske sjelesorg (Sacred Heart Filipino Chaplaincy) i Oslo.

Han er født 2. november 1962 i Sta. Cruz, Manila, Filippinene. Han avla sine første løfter hos salesianerne 1. april 1982, og de evige løfter 23. mars 1989. Diakonvielsen fant sted 23. juni 1991, og prestevielsen 11. juli 1992. Han har en bachelor og lisensiat i teologi fra Universitá Pontificia Salesiana, Roma, Italia. 
I tillegg har han en bachelor i pedagogikk, 
samt master i "business administration" fra 
Det Jesuittiske universitet i Manila.

onsdag 18. mars 2009

Litt kjipt....

Døren på menighetssalen etter forrige ukes tagging:


Men ikke før er malingen tørket etter forrige tagging, 
så kommer det en ny...


Kanskje vi har noe å lære av våre ortodokse naboer? 
De bekjemper tagging på denne måten:


Og her er en mer fargerik variant, også den observert i Akersveien...