lørdag 21. februar 2009

Hvordan synder vi?

Menn og kvinner synder forskjellig, har en prest i Italia funnet ut. 
Les resultatene her

I tillegg til de syv dødssyndene finnes det også en liste med synder du ikke bør gjøre hvis ikke du vil ha en alvorlig prat med paven. 

fredag 20. februar 2009

Guds skaperverk – vårt ansvar


Med fastetidens begynnelse askeonsdag følger Caritas’ fasteaksjon.
Vi har for fasteaksjonen 2008 valgt temaet ”Guds skaperverk – vårt ansvar”. Når klimaforandringene rammer de fattigste og hjelpeløse hardest er ikke ivaretakelsen av miljøet lenger bare miljøorganisasjonenes mandat. Spesielt ikke når vi vet at det er de industrialiserte land og den velstående delen av verdens befolkning som er årsaken. Da ligger dette også i Caritas’ virkeområde, som er sosial rettferdighet.

Det som kan defineres som vårt økologiske ansvar er integrert i katolsk sosiallære. Det tar utgangspunkt i en sakramental betraktning av universet som definerer mennesket som ansvarlig for jordens skjebne. Det må rå en konsekvent respekt for menneskelig liv som naturlig nok må utvides til hele skapelsen. Vi må erkjenne og akseptere den etiske betydningen av en global gjensidig avhengighet og det felles beste. Det mangler en nødvendig solidaritetsetikk som fremmer et samarbeid og en rettferdig fordeling i verdenssamfunnet. Videre mangler det en forståelse for hensikten med de skapte ting. Jordens ressurser er til for alle og skal brukes deretter. De fattige må gis forrang. Vi trenger en forståelse av og respekt for miljøet som leder oss i en retning som respekterer den menneskelige verdighet og grensene for materiell vekst.

Zambia
Biobrensel har fått en positiv klang i manges ører fordi det kan erstatte ikke-fornybar energi. Biobrensel omfatter all fornybar energi som kommer fra planteriket. Mer populært er biodrivstoff fordi det kan erstatte oljeprodukter, blant annet som drivstoff i biler. Utfordringen er at produksjon av slikt drivstoff krever store landarealer som er utmerket for matvareproduksjon. Den globale prisøkningen på mat skyldes delvis nettopp dette. I Zambia holder man øye med internasjonale selskaper som ønsker å starte slik produksjon. I den lille landsbyen Kopa kjøpte et selskap opp store mengder land av lokale høvdinger. Folk ble fordrevet fra sine hjem og landområder, før den nystartede Caritas-gruppen tok affære sammen med Caritas i bispedømmet og på nasjonalt nivå. Gjennom dette arbeidet fikk man avtaler som sikret at folk kunne bli i sine hjem og dyrke sin jord som tidligere.

Brasil
I Brasil hjelper Caritas lokale familier med å takle de nye mønstrene i tørke og flom som følge av klimaendringene. Landbruket må tilpasses bedre, en må bygge nye vanningssystemer og lokalsamfunnene må organisere seg bedre. Dette er i et halvtørt område i nordøstlige Brasil, og prosjektet er nødssituasjonsforebyggende på den måten at det skal dempe konsekvensene av klimaendringene.

Bangladesh
I Bangladesh planlegger Caritas Norge å støtte et prosjekt som skal sørge for en samfunnsbasert katastrofeberedskapsplan. Dette betyr at befolkningen må opplæres innen kapasitetsbygging og organisering på lokale nivå, slik at de som bor der er forberedt på naturkatastrofer. Blant annet må de lære seg hvordan de raskt kan tørke områder etter flom.

Fastetiden innledes med askeonsdag 25. februar. Dette er en tid for omvendelse og omtanke for andre. Støtt Caritas’ arbeid for de fattigste, og for miljø og bærekraftig utvikling.

Peter Kristvik Risholm, Caritas Norge

tirsdag 17. februar 2009

Partikkelfysikk i P2

Der må være noe mer! Partikkelfysikk og de nye eksperimentene ved CERN
Tirsdag 17.02. kan du høre sr. Katarina Pajchel fra Katarinahjemmet snakke om partikler i P2-akademiet kl. 21.30. Programmet kan også høres/lastes ned på nettradio.

Se også Guds partikkel.

mandag 16. februar 2009

Ibsen i Roma

For dere som er Roma-interessert og glade i å lese, 
anbefaler vi et klikk på BLOGGEN til Olav Hovdelien. 
Han har vært i Roma og vandret i Ibsens fotspor. 

Henrik Ibsen har også en egen hjemmeside med mye om 
hans liv og forfatterskap. 

Nytt nummer av Broen på vei


OKB sitt blad "Broen" er i kjømda 
og havner snart i din postkasse. 
Du kan også lese det på nett

I dette nummeret kan du lese om: 
Presteseminaret
SSPX og paven
(snart) biskop Grcic
sr. Anettes evige løfter
Aksjon ekteskap
Hellige Olav
Jubileum i St. Paul
Kongo
Kateket-kurs
In memoriam

søndag 15. februar 2009

Militærvalfart til Lourdes

I år blir det arrangert militærvalfart til Lourdes i Syd-Frankrike, 
den 51. i rekken. Deltakerne fra tidligere års valfarter anbefaler den, 
og vi regner med at årets reise vil føye seg inn i rekken av vellykkede arrangementer.

I løpet av årene har flere hundre unge norske katolikker og en del ikke-katolske kamerater opplevd denne valfart i forbønn for fred, som organiseres av katolske feltprester. Den norske deltakelsen skjer gjennom Feltprestkorpset.

Tid: 11. til 20. mai 2009
Pris: kr. 3000 for vernepliktige; ellers 3500
Påmeldingsfrist: 8. april

Link til påmeldingsside - meld deg på her!