lørdag 24. januar 2009

Seminar om Humanae Vitae

Familiesenteret i Oslo katolske bispedømme anbefaler et seminar i Sverige i april, hvor man tar for seg temaet "Humanae Vitae - hva er budskapet?"

Seminaret arrangeres av Den katolske kirke i Sveriges Komité for ekteskap og familie, i samarbeid med den katolske bevegelsen Respekt, som arbeider for å fremme menneskets ukrenkelighet fra unnfangelsen av og frem til en naturlig død.

TID: Lørdag 25. april 2009

STED: St. Franciskus menighet, Klostergatan 70 b, Jönköping

PROGRAM:
9.00 Kaffe och registrering
9.45 Messe
10.30 P. Johannes-Maria Störksen OCD: Encyklikaen Humanae Vitae - etisk analyse og sannhetenes hierarki
12.00 Lunsj
13.00 Lizzie Claesson: Naturlig familieplanlegging - hvilken plass har det i ekteskapet?
14.00 Kaffe med etterfølgende spørsmål og svar
15.30 Slutt


PÅMELDING: Innen 15. april til St. Franciskus katolska församling; tlf. +46 36 12 06 57, fax +46 39 12 28 30 eller e-post jonköping@katolskakyrkan.nu. Seminaret er gratis.

fredag 23. januar 2009

Hjemmeside for søndagsskolen

Kateketisk Senter nå lansert egne søndagsskolesider under www.katekese.no. På disse sidene presenteres de viktigste ressursene for søndagsskolen, til hjelp for dem som leder Ordets liturgi for barn. Man finner blant annet retningslinjene for søndagsskolen på norsk, polsk og engelsk, forslag til opplegg for hver søndag og for andre viktige dager og linker & tips. 

De som vil starte søndagsskole på andre språk, kan kontakte NUKs barneutvalg for å få hjelp/info: barn@nuk.no

Fjellretrett: Loosing and finding

Pater Laurence Freeman OSB i er Norge for annen gang for å holde stille retrett med meditasjon på Ildjarntunet i Hedalen i Valdres. Han har med seg yogainstruktøren Giovanni Felicioni, som daglig vil hjelpe til med å holde også legemet mykt og levende.

Freeman er invitert til Norge av en økumenisk meditasjonsgruppe som mediterer ukentlig på Emmaus-senteret i Oslo. Retretten vil foregå på engelsk og er åpen for alle interesserte. Foruten meditasjon og yoga vil det være daglige introduksjoner (teachings), tekstlesninger og mulighet for småturer i vakker fjellnatur.

Tema for retretten er "Loosing and finding": "Loosing and finding are not irreconcilable opposites, they form the rhythm of life" (p. Laurence Freeman OSB)

Tid: 19. - 21. juni
Pris: kr. 2.650 pr. person inkl. kursavgift i enkeltrom, eller kr. 2350,- i dobbeltrom. Det går buss (bl. a. Valdresekspressen), det siste stykket blir man hentet.
Påmelding til: Åse Markussen (wccmnorge@live.no eller 938 04 814).

Foredrag: Som en innledning til retretten anbefales Laurence Freemans foredrag i St. Dominikus torsdag 18. juni kl. 19.00: "Meditation in the early Christian tradition - a spirituality for today".
..
ENGLISH
..
Meditation Evening
6/18/09 Norway – Oslo - Domenican Priory
- evening talk - 19:00 -
"Meditation in the early Christian tradition - a spirituality for today"
..
Weekend Retreat
6/19 – 21/09 Norway - Ildjarntutnet – 3524 Hedalen – http://www.ildjarntunet.no/
- Loosing and finding -
Åse Markussen – Tel: 004723240038 - Mobile 004793804814 -
..

Innsamling av palmegrener

Har dere palmegrener fra palmesøndag ifjor, så ta dem med til kirken. 
Der vil de bli brent i uken før askeonsdag

Dette er en katolsk tradisjon. Palmegrenene blir velsignet på palmesøndag, og de troende tar dem med seg hjem og har dem rundt krusifiksene. 
Når det nærmer seg askeonsdag igjen, tas de med til kirken og brennes. Asken brukes til å tegne kors på askeonsdag (i år er det 25. februar), 
som et tegn på bot. 

Bak i kirken vil det finnes en kurv der dere kan legge de gamle palmegrenene. 

torsdag 22. januar 2009

Sakramentstilbedelse



I St. Olav kirke er det
tilbedelse av alterets sakrament
mandag - fredag 17.15 - 17.45

Det er også en prest tilgjengelig for skriftemål i skrifteboksen samtidig med sakramentstilbedelsen.

Haugesund har fått blogg!


Og enda en katolsk blogg ser dagens lys: 

St. Josef kirke i Haugesund. 

Ta en titt på deres BLOGG

St. Torfinn menighet på Hamar har fått blogg

Nok en katolsk menighet har fulgt trenden 
og fått BLOGG! Vi gratulerer!

St. Torfinn menighet har også en blogg fra før, nemlig Hamar Unge Katolikker (HAUK) sin BLOGG.

Så hvis dere vil følge med på hva 
som skjer på Hamar (og snart med p. Ragnar), så klikk her.

tirsdag 20. januar 2009

Katolske studier

To katolske emner undervises ved MF våren 2009:

KAT232 Katolsk lære i fortid og nåtid, er et emne som gir en grunnleggende innføring i den konsiliære læreutviklingen.
Forkunnskapskrav til dette emnet er KAT131/KRL132 eller tilsvarende.
Undervisningen i emnet er tirsdager og enkelte torsdager fra 10.20-12.00 fra og med tirsdag 20. januar.
Se denne linken.

KAT137 Katolsk moralteologi, er et nytt emne som undervises for første gang våren 2009. Det er en generell innføring i moralteologiens grunnlagsspørsmål (kilder, grunnleggende begreper og teorier osv.)
Det er ingen forkunnskapskrav til dette emnet.
Undervisningen i emnet starter tirsdag 27. januar, og frem til og med tirsdag 24. mars er det på tirsdager kl. 16.15-18.00. Fra den 2. april til den 14. mai er undervisningen på torsdager kl. 16.15-18.00. Se denne linken.

Det er oppmeldingsfrist i begge emner den 31. januar,
men alle forelesningene er åpne for alle - også dem som ikke skal ta eksamen.

mandag 19. januar 2009

Tid for dugnad

Det har blitt kjøpt nye stoler til spisesalen på Mariaholm. Det trengs derfor noen frivillige til en dugnad lørdag 21. februar, når de gamle stolene skal fjernes og de nye settes på plass. 

Kunne du tenke deg å være med? Ta kontakt med Paul Maric (NUKs representant i Mariaholms styre) per mail pmaric@online.no eller telefon 913 913 83.

Avreise fra Akersveien 16 (NUK) ca kl 10.00 den 21. februar
og vi er tilbake i Oslo igjen senest kl 19.00 samme kveld, trolig litt før.

søndag 18. januar 2009

Bønneuken for kristen enhet

Bønneuken for kristen enhet har etter tradisjonen blitt holdt 18.-25. januar på den nordlige halvkule. Disse dagene ble foreslått av Paul Wattson i 1908 fordi de ligger i tiden mellom festene for apostlene Peter og Paulus. Dermed får de en symbolsk betydning.

Bønneuken for kristen enhet 2009 springer ut av den virkeligheten kirkene i Korea lever i. I et land som er delt mellom sør og nord, har kirkene gått til profeten Esekiel for å finne inspirasjon. Esekiel levde også i et land som på tragisk vis var delt, og han lengtet etter at de to folkene, Israel og Juda, igjen kunne bli ett folk.

Her finner du et hefte med bønner og tekster for bønneuken.

På den første dagen og på alle de andre sju dagene blir vi oppfordret til å be for ulike situasjoner i verden der det trengs forsoning, med særlig tanke på hvilken rolle enheten mellom kristne kan spille for slik forsoning.
Søndag 18. januar kl. 11 er det bønnegudstjeneste i Trefoldighetskirken.

På den andre dagen skal kirkene be om at det må bli slutt på krig og vold. Vi ber om at vi kristne, som er disipler hos Fredsfyrsten, midt i konfliktsituasjonene må kunne skape en forsoning som bygger på håp.

Den tredje dagen maner til ettertanke omkring den store forskjellen mellom rike og fattige. Vårt forhold til penger og våre holdninger til de fattige er et mål på hvordan vi følger Jesus, han som kom til oss for å sette oss fri så vi kunne forkynne godt nytt for de fattige, frihet for slaver og rettferd for alle.

Målet med den fjerde dagen er at vi som kristne må forstå at bare når vi står sammen, blir vi i stand til å ta vare på de gavene Gud gir oss gjennom skaperverket, luften som vi puster i, jorden som bærer frukt og skapningen som gir ære til sin skaper.
Onsdag 21. januar kl. 19 er det økumenisk kveldsgudstjeneste i Lunden kloster.

Den femte dagen ber vi om at det må bli slutt på alle fordommer og all diskriminering som preger samfunnet i dag. Når vi innser at vår verdighet kommer fra Gud, forstår vi at vår enhet som kristne bærer vitnesbyrd om enheten hos Ham som skaper hver og en av oss til enestående personer under Guds kjærlighet. Det riket vi er kalt til å bygge, er preget av rettferd og kjærlighet som respekterer ulikhet fordi vi alle er ett i Kristus.

Den sjette dagen tar vi i våre bønner med alle som lider og alle som pleier dem. I Salmenes bok får vi hjelp til å se at klageskrik til Gud i smerte eller sinne kan være uttrykk for et sterkt trosforhold til Gud. Det at kristne svarer med barmhjertighet på nøden hos dem som lider, er et tegn på Guds rike. Sammen kan de kristne kirkene nå lenger med å sørge for de syke og støtte de trengende, både materielt og åndelig.

På den syvende dagen
ser vi hvordan kristne som ber om enhet i Gud, lever midt i en pluralistisk verden. Uten enhet mellom kristne er det vanskelig å bygge fredens rike sammen med alle godviljens menn og kvinner.

Den åttende dagen avslutter bønnesirkelen når vi ber om at saligprisningenes ånd kan seire over denne verdens ånd. Som kristne bærer vi håpet om at alle ting skal bli nye ved Kristus. Dette gjør oss i stand til bære med oss håpet og bli en slags forsoningens håndverkere midt i en verden som er preget av krig, fattigdom, diskriminering og andre forhold der mennesker lider og skapningen sukker.
Søndag 25. januar kl. 19 er det økumenisk gudstjeneste i Mariakirken på Stabekk, i samarbeid med Haslum- og Østerås menighet. 
Etterpå kirkekaffe og kåseri ved professor Bernt Oftestad om "Paulus´ liv og etterliv" - i forbindelse med markeringen av Paulus-året.